MensenWerk


Als ontwerper doe ik ook grotere projecten. Voor de politieacademie heb ik, samen met Danielle Schilling (Waterproof Design) in 2018-2019 de ervaringstentoonstelling MensenWerk ontworpen in Soest: een interactieve ervaring over de impact van politiewerk.

De portrettengalerij gaat over hoe jij je als mens en politieagent verhoudt tot de mensen in de maatschappij. Heb je oog voor de verhalen achter al die gezichten?


Opdracht was door middel van fotografie, video, tekst, geluid, kunst, installaties, kleur en geur een mogelijkheid te bieden aan politiepersoneel en -studenten om de morele weerbaarheid te vergroten.


In zeven ruimtes komen thema’s als omgaan met geweld, omgaan met de dood en omgaan met extreme situaties aan bod. Het gaat dan vooral om de morele dilemma’s van de mens in het uniform, en om die bespreekbaar te maken binnen het team.


Wij hebben aan de hand van veel persoonlijke verhalen en onderzoeken de thema’s uitgewerkt in verschillende onderdelen. Soms confronterend en overweldigend, maar ook klein en kwetsbaar. Alle zintuigen worden aangesproken, zonder een oordeel te vellen over wat je zou moeten doen of voelen. Want ieder mens is anders, daar gaat het juist om: om dat een meerwaarde te laten zijn binnen het vak, in plaats van een probleem.Dit project past binnen NOSTALGIA omdat het dezelfde manier van ontwerpen is: intunen op wat de mens beweegt, wat de achterliggende emoties en mechanismen zijn en wat het beeldend nodig heeft om dit tot uiting te brengen. Dat is precies wat ik bij NOSTALGIA ook doe.

In bovenstaand ‘archief’ werken we bijvoorbeeld letterlijk met herinneringen van politieagenten aan alle honderden zaken die ze tijdens hun carrière meemaken. Juist de kleine, onbeduidende details tijdens zo’n zaak blijven vaak hangen en kunnen een associatie oproepen. Door hier doorheen te bewegen, voel je de impact van alles wat zich opstapelt in je werk en wat dat met je doet. Voelt het als een last, of als een erkenning?

een gezamenlijk radarwerk van ontlastende en belastende waarden


omgaan met stervenden en de dood


omgaan met de dood van een collega


“Een ongelooflijk treffende tentoonstelling. Ga, laat je meevoeren in politiewerk, heb het over ethiek, praktijk, emoties.” Lonnie, brigadier, op twitter


stilteruimte


reflectieruimte


reflectieruimte


Als je als bedrijf of instelling behoefte hebt aan een andere manier van zaken bespreekbaar maken, kunnen Danielle en ik met jou meedenken en iets bijzonders neerzetten, dat echt impact heeft. Neem gerust contact op om hier eens over te spreken. Ook als je meer wilt weten over bovenstaand project.